CREATE SOURCEBOOK

SAVE TO

MY SOURCEBOOK

FORGOT YOUR PASSWORD

We’ll send you the info you need.
Don’t have an account yet? Join us now!

RESET YOUR PASSWORD

NEW TO SOISOURCE

REGISTER to keep your favorite sources for your project’s reference.
It's not imagination that limits your ideas. It's the source
Continue with
Already have an account? Sign in here!

SIGN IN

Forgot your username or password?
Continue with
Don’t have an account yet? Join us now!

EDIT PROFILE

Change picture (100x100px)
Display on library
Select country
Display on library
Display on library

ARE YOU SURE?

Once you delete a Sourcebook and all its Sources, you can't undo it!

ARE YOU SURE?

You want to delete ""

CREATE SOURCEBOOK

EDIT SOURCEBOOK

WARNING!

Please tell us your sources at least 5 items
Baan Yoo Yen By TA-CHA Studio ARCHITECTURE / 30 MARCH 2016 / BY S O I S O U R C E
1OF17
Baan Yoo Yen By TA-CHA Studio ARCHITECTURE / 30 MARCH 2016 / BY S O I S O U R C E

Inspired by a semi-private space common in traditional Thai architecture called "Chan", functions like terrace or patio that can cater for different activities, while spatially connecting indoor and outdoor. The architects, TA-CHA Design, define a modern interpretation of "Chan" through a contemporary house design with respect to Thai vernacular architecture.

Thank you TACHA_Design for sharing the story of this amazing project with us!!

"In relation to a lot of research especially interview with the owner, our design intent has been interpreted as a simple but powerful word in Thai ‘Chan’ (Literally means terrace) However, ‘Chan’ back to history of Thailand is incredibly meaningful as connection. As stated, ‘Chan’ connects people with people (Three generation living in the same house) ‘Chan’ links people with nature (Friend of nature) ‘Chan’ joins people with surrounding.(Internal space interact with adjacent neighbor while maintaining privacy.)

Space planning has been adapted from traditional Thai residential architecture. The advantages of the spirit of traditional Thai house are to be retained to suit modern lifestyle such as sustainable strategies - the stack effect to move hot air up and out of the home by drawing cool air in through the ground floor (center of the house) – daylighting thru skylight in the middle of the house. This makes an indirect connection with environment.

In order to eliminate the heat gain from south, a main staircase in the back of the house acts as the heat barrier as well as the exterior enclosure using double wall system with insulation to prevent heat entering to the living space.

The lower floor holds living room; semi-open to the environment, dining room, kitchen and guest bedroom. Again, there is ‘Chan’ connecting each area altogether with big tree in the middle. The upper floor holds four bedrooms linking by the upper ‘Chan’ and sensing top of tree movement. One of the key elements is the main steel seven meter high entry door connecting and dividing up internal and external spaces with proper natural ventilation and daylighting."

Text by TACHA_Design Studio
‪#‎soisource‬#TACHA_DESIGN#Baan Yoo Yen

SOURCES

Related Sources

PROJECT INFO